wiąteczne smaki i zapachy - grupa II – Montessori

Podczas realizacji dwutygodniowej tematyki dotyczącej smaków i zapachów świątecznej kuchni dzieci z grupy II – Montessori wykonywały szereg ćwiczeń z butelkami zapachowymi rozpoznając zapachy świąt Bożego Narodzenia. Przedszkolaki pracowały z kartami rozwijającymi słownictwo: „Co powinno się znaleźć na świątecznym stole”, „Bakalie” „Świąteczne ciasta”, a podczas zabawy badawczej „Pomarańcze” dzieci obserwowały, porównywały budowę różnych rodzajów cytrusów, wykorzystując zmysły do poznania pomarańczy. Największą radość sprawiło pieczenie pierniczków podczas których wykonywały różne czynności kuchenne: wałkowanie, wykrawanie, dekorowanie, posypywanie zachowując zasady higieny i bezpieczeństwa. W to przedsięwzięcie zaangażowane były mamy: Marcela, Kubusia w., Piotrusia i Oliwiera. Podsumowaniem wysiłku kulinarnego była wspólna degustacja tradycyjnych pierniczków oraz zachwyt nad smakiem i aromatem. Zajęcia te miały na celu podniesienie samooceny dzieci, rozwijanie ich samodzielności, sprawności manualnej, aktywności własnej, rozwijanie funkcji poznawczych, stymulację wielozmysłową, kształtowanie umiejętności współdziałania oraz rozwój zachowań prospołecznych.

 

M. Ż.